Tuica Zetea
„Zetea – o poveste care nu poate fi spusa in cateva cuvinte“
De-a lungul mai multor generatii familia Zetea produce bauturi naturale distilate din fructe la cazane traditionale cu foc direct, imbunatatind continuu procedeul dupa metoda ZETEA, dar pastrand caracterul traditional al acestuia.
Silviu Zetea a reusit sa transforme tuica in marca de lux, aceasta fiind apreciata atat pentru calitatile sale deosebite, cat si datorita modului de prezentare, fiind cunoscuta in lumea intraga.
Povestea Tuicii de Zetea incepe in urma cu mai bine de un secol. Oamenii mai in varsta isi amintesc de „Zetea batrânu’”, care pe la 1900, pe vremea cand Transilvania se mai afla in Imperiul Austro-Ungar, producea tuica pentru intreaga comunitate.
Silviu Zetea a primit de la tatal sau doua cazane vechi de tuica 9acum devenite piese de muzeu), o reputatie de invidiat si, lucrul cel mai pretios, secretul care face din tuica preparata in Mediesu Aurit un lichid atat de apreciat.
Nu este o exagerare cu iz patriotic, ci un adevar de care va puteti convinge sorbind din licoarea rubinie a lui Zetea, pe care o gasesti in marile restaurante din Romania.
Specialistii in materie, cu deosebire degustatorii de tarie, sustin ca sunt putine distilate in lume atat de valoroase ca tuica lui Zetea. Participand pentru prima data la Concursul Mondial al distilatelor naturale, Bruxelles, Zetea a obtinut medalia de argint pentru licoarea sa rubinie. Asta se intampla in anul 2001. De atunci si pana acum, Zetea a lucrat mult la perfectionarea procesului tehnologic si cu deosebire pentru ridicarea activitatii de marketing la nivelul cerintelor internationale.
Pentru a explica metamorfoza „prunelor albastre“, culese din pomii batrani crescuti in vatra localitatii Mediesu Aurit, in licoarea rubinie a lui Zetea ar trebui sa decriptam reteta de fabricatie iar incercarea este imposibila.
Pentru omul de rand, producerea tuicii nu pare nimic neobisnuit. Acelasi cazan de arama la suprafata, acelasi circuit al descompunerii borhotului in tuica de la prima distilare. Una dintre noutatile sale o reprezinta serpentina de racire a vaporilor alcoolici care este din inox si nu din arama, cum se obisnuieste.
Secretul de fabricatie incepe totusi in faza de distilare, dar mai ales in faza maturarii tuicii. Distilatul lui Zetea este incolor, dar devine rubiniu dupa cele 10-12 luni cat timp este pastrat in butoiul de stejar.
Mai nou, Tuica Zetea are o cautare foarte mare pe „piata diplomatica“ a Romaniei. Aproape ca nu exista manifestare oficiala externa, unde sa nu fie pe masa tuica lui Zetea, imbuteliata in ambalaje de sticla ce iau fata bauturilor occidentale de lux.
Comentarii produs (0)
EXCLUSIV Drinks presence ... Bamboo, Bellagio, Bellucci, Cafeneaua Actorilor, Barocco, Expirat, Fratelli, Kult Kazeboo, Kristal, Armada Club, B52 The Club, Babylon, Chicago, Club 99, Club A, Club Fabrica, Maxx, Maya, Coyote, Player, Obsession, Tribute ...